Manuele therapie

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en bewegingen te verbeteren.
Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast.De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van je klachten te beoordelen. Zo kan hij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

De manuele therapie wordt vaak (wellicht onterecht) beschreven als ‘kraken’.
Wij noemen dit echter een ‘high velocity low trust’ beweging van een gewricht, oftewel een korte en snelle beweging die  gepaard kan gaan met een ‘hoorbare klik’.

Voorbeelden van klachten die wij met manuele therapie behandelen zijn:

•  Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
• Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
• Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
• Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
• Duizeligheid bij het bewegen van de nek
• Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten